Regency Kostuums

Bij Regency Fashion is het mogelijk kleding te laten maken naar voorbeelden uit de desbetreffende stijlperiode. Enkele kledingstukken zijn te huur. Voor Voor vragen naar mogelijkheden en info stuur een e-mail. Voor voorbeelden ga naar De Japon , Spencer & Pelisse , Regency mannen kleding onze Portfolio of Facebook

jewels diadeems in N's time

Tijdens de Regency of Empire periode 1795-1820, werd de kledingstijl informeler; brokaat, kant, pruik en poeder raakten uit de mode. Het modebeeld werd beïnvloed door de Griekse oudheid en beelden. Strak geregen korsetten waren niet nodig voor de hoge taille en het natuurlijke figuur, en voor de eenvoudige rok met wijde halslijn. Vrouwen aan het hof als Josephine (Napoleon’ s vrouw) en Jane Austen’s heldinnen zouden deze kleding hebben gedragen. De jurken werden gemaakt van lichte, soepel vallende stoffen, ook wordt gezegd dat jurken wel vochtig werden gemaakt zodat ze perfect pasten. In het warmere Griekenland was dit niet zo’n probleem. Maar in de noord Europese landen was de dunne kleding zeker niet gezond, ondanks dat het eind 1700 ongewoon warm was. De meerder onderlagen werden in de Regency periode gereduceerd, er werd een petticoat of onderjurk gedragen met daaroverheen een lang of kort corset waardoor het Regency of Empire silhouet gecreëerd werd. Voor de jurken werden dunne, pure stoffen gebruikt zoals mousseline: katoen, zijde of linnen. De kleuren waren eerst veelal wit, créme later ook blauwgroen, oudroze, geel of rood. Verder werd ook wol gebruikt voor bijvoorbeeld de capes, pelisses, spencer jackets en shawls. Zie voor meer historische informatie De Japon en Spencer & Pelisse.

 3 photoos dress passpartout 

Ook de kapsels waren ‘Grieks’. Getrouwde of oudere dames droegen in huis kanten mutsjes. De sieraden waren overdag eenvoudig; Kettingen, armbanden en oorbellen vaak voorzien van een camee (steen met antiek uitgesneden vrouwenkopje). Tulbanden werden gedragen versierd met bandjes en grote veren. Bij het avondtoilet werden vaak weelderiger sieraden gedragen met lange handschoenen gemaakt van leer of zijde, en een diadeem. Bijpassend handtasje (ridicule) en waaier waren onmisbaar. Meer informatie vind je op de pagina Accessoires. Verder werden buiten half hoge laarsjes gedragen. En binnen en ‘s avonds lage platte schoenen. In de kleuren groen, rose, blauw en wit.

Garth Frockcoat

Mannen droegen ook kleding perfect op maat, zonder veel versierselen, de broeken en jassen gemaakt van smetteloos linnen of wol. Met ruime blouse of hemd met daaroverheen een gilette of vest. Mannen droegen een halsdoek of cravat hoog om de boord van de blouse gedrapeerd en geknoopt of gestrikt. Gemaakt van een reep zijde of lichte stof. Het is mogelijk dat die werden gedragen om shirts te verbergen die niet helemaal schoon waren.

Overdag werd een lange broek met laarzen gedragen. ‘s Avonds een kniebroek en lage platte schoenen. Anders als in de Barok periode werden veel minder decoraties en kleuren gebruikt. Voor meer ga naar Regency mannen kleding.