Accessoires

Maakje outfit compleet met Sieraden, Waaiers & Parasols of Maskers

Volg een workshop om je eigen assecoires te maken. Laten maken kan ook. Voor meer informatie, vragen of aanmelding kun je een e-mail sturen.

Regency Sieraden waren weelderig. Kettingen, armbanden en oorbellen waren vaak voorzien van camee medaillons (steen met antiek uitgesneden vrouwenkopje). Sieraden met camee kunnen worden besteld of maak ze zelf tijdens een workshop.

masks masked Ball'11

Maskers komen we voor het eerst tegen in 1268. Vooral in Venetië werden maskers veel gedragen op feesten, maar ook wanneer iemand anoniem over sraat wilde. In de tijd van Napoleon raakte deze traditie raakte op de achtergrond. Nu worden maskers op feesten of bals gedragen en bij het Venetiaanse Carnaval, wat 12 dagen duurt. Je kunt een masker laten maken of maak zelf een tijdens een workshop.  Ze kunnen versiert worden met decoupage, decoband, veren en verf.

waaier muziek instr. en notenbalk 2014-06-06 15.52.13RF

Waaiers werden gebruikt ter verkoeling als het warm was, en ook voor ‘geheime onderonsjes’. Waaiers waren al bekend in 300 V.C. In de 17e eeuw werd voor het eerst de gevouwen versie genoemd. In de 18e en 19e eeuw werd de waaier ook wel gebruikt in de ‘waaiertaal’ een populaire versiertechniek, iedereen kende de signalen. Als een dame haar waaier gesloten tegen de mond hield betekende dat zij interesse had in haar gesprekspartner. De waaier gesloten met de arm opzij, betekende dat ze totaal geen interesse had. Met opeens snel waaieren; toonde ze haar liefde. Laat een waaier maken of maak er zelf een tijdens een workshop.  Ze kunnen versiert worden met decoupage, veren en verf. Parasols werden veel gebruikt door dames in de Regency periode. Ter beschermening tegen de zon. Parasols zijn de niet-water-versie van paraplu’s, en werden gemaakt van papier of doek, versierd met franje, kralen, linten, verf, decoupage etc. Bestel je eigen waaier of maak er volg een workshop om zelf eentje te maken.

Parasols werden veel gebruikt in de Regency of Empire periode. Ter parasol goud-créme frontxbescherming voor de zon. Parasols zijn de niet watervaste versie van paraplu’s,  gemaakt van papier of stof, gedecoreerd met franje, kraaltjes, strikken, verf, decoupage etc.  Maak je eigen Parasol of bestel er één.

Bij het ‘avondtoilet’ werd vaak een diadeem en lange handschoenen gedragen. Bijpassend handtasje of ridicule was onmisbaar voor de zakdoek, balkaart en geurzout.

Mannen droegen een halsdoek of cravat om de boord van de blouse gedrapeerd, geknoopt of gestrikt. Gemaakt van een reep zijde of lichte stof. Het is mogelijk dat die werden gedragen om shirts te verbergen die niet helemaal schoon waren.