De Japon

Bij Regency Fashion is het mogelijk een japon te laten maken. Enkele kledingstukken zijn te huur. Voor vragen naar mogelijkheden en info stuur een e-mail . Zie ook Spencer & Pelisse , Regency mannen kleding, onze Portfolio of via Facebook

In de Regency of Empire tijd verkleedden dames zich tot wel drie keer per dag. Ze hadden ochtend-, middag- en avond-japonnen.

IMG_4535dress stripe green front signed

  

De Ochtenjapon werd gedragen tot in de middag, tot wanneer bezoekers of uitstapjes gepland waren. De jurk was eenvoudig van warme ‘praktische’ stof, met hogere neklijn. Men hergebruikte vaak daarvoor stof of een oude jurk, omdat men er niet mee buiten kwam en alleen de huisgenoten de jurk zagen. Op deze manier spaarde men geld uit om mooie stof te kopen voor jurken die wel ‘publiek’ gedragen werden. Overdag werd geoefend op de piano, er was tijd voor het schrijven van brieven, naaien, lezen, toezicht houden op de tuin, etc. Voor bijv. het plukken van kruiden werden ook decoratieve schorten gedragen. 

mantelet saree greek style dresss IMG_6611pelisse peach, sailing Elba IMG_4734---


 

 

 

 

 

De Middag japon was formeler en vaak van mousseline. En werd tot vijf of zeven uur ‘s avonds gedragen. Had een lagere halslijn en vaak een sleepje. Men droeg een ‘chemisette’ (onderbloesje) of vulde het decoleté op met een dunne sjaal. De dames pronkten met hun mooie kleren in openbare parken en tijdens bezoekjes aan vrienden. Men ging wandelen, winkelen, naar een tentoonstelling, in een koets, een boot of flaneren in de stad of op het strand. Buiten werd altijd handschoenen en een bonnet of hoed gedragen. Afhankelijk  van het weer werden sjaals, spencer jassen of pelisses gedragen. Ga naar Spencer & Pelisse voor meer hierover.

photo Stéphane Casalidress green saree salisbury weekend okt2014 fb

 

 

 

 

 

 

De Avondjapon had een korte mouw en werd gemaakt van dunne mousseline, zijden satijn, of dunne zijde. Oudere of getrouwde vrouwen droegen soms fluweel in donkere kleuren. De jonge ongetrouwde vrouwen droegen lichte kleuren. Om nog meer het kaarslicht op te vangen werd de jurk met glimmend band, glas en krystal kralen versierd. Lange handschoenen hoorden bij de avondjurk, liefst tot over de elleboog, gemaakt van geite leer in vershillende kleure; wit, zwart maar ook geel of blauw. Vaak droeg men een sjaal of cape.

Geelvinck IMG_6056 - 2015-11-08 01.45.22

IMG_5321

Zie voor meer historie en informatie Regency Kostuums en Spencer & Pelisse.

half dress 1 border